Membru al Parlamentului European (MEP)
Monica Macovei este al treilea europarlamentar roman, alaturi de Daciana Sarbu si Renate Weber, care s-a implicat frontal in lupta pentru salvarea Rosiei Montane. La sedinta de anul trecut, cand Parlamentul European a adoptat Rezolutia interzicerii cianurilor in minerit, doamna Macovei a fost singurul membru PDL care a votat "pentru". Aceasta, deoarece este un om al principiilor si, lucru rar printre politicieni, isi respecta alegatorii, impotriva oricaror "directive" de partid. Nu uitam ca proiectul sau de reformare morala a PDL a produs cosmaruri baronilor acestei formatiuni politice, care s-au grabit sa-l respinga, votand la doua maini... Vorbind in cunostinta de cauza despre Rosia Montana, Monica Macovei considera ca guvernul trebuie sa faca o informare corecta a opiniei publice, in opozitie cu Gold Corporation, care face o campanie agresiva si partinitoare in spatiul public.
- Ati declarat ca avizul de descarcare arheologica de la Rosia Montana nu este legal. Cum va explicati ca a fost, totusi, acordat?
- In ianuarie 2004, un astfel de aviz a fost emis de Ministerul Culturii, condus de Razvan Theodorescu, dar a fost contestat imediat de Asociatia Alburnus Maior. Dupa ani de procese, a fost anulat prin decizia irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, din decembrie 2008. Judecatorii au retinut in motivare, printre altele, ca documentele depuse la dosar arata deficiente esentiale ale certificatului de descarcare arheologica si ca, mai mult, expertiza tehnica topografica efectuata nu a facut decat sa confirme carentele si superficialitatea procedurii de descarcare. Sunt interesante argumentele instantei, eu am pus acest document pe blogul meu, www.monica-macovei.ro. Prin urmare, faptul ca, in 2011, se emite din nou un certificat de descarcare arheologica, dupa ce primul a fost anulat