Potrivit unui proiect al APM Satu Mare, sute de kilometri de canal navigabil ar urma să lege Satu Mare de judeţul vecin din Ungaria, Szabolcs – Szatmar – Bereg. Proiectul se află în ultima etapă de evaluare şi urmează ca, în decurs de cel mult o lună, să primească aviz favorabil.
Peste numai doi ani, pe râul Someş ar putea fi văzute ambarcaţiuni de agrement şi de transport comercial care vor face legătura între judeţele Satu Mare şi Szabolcs – Szatmar – Bereg din Ungaria. La începutul acestui an, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), Ordinul Arhitecţilor Satu Mare şi Asociaţia KIUT Ungaria au depus o solicitare de finanţare din fonduri pentru un proiect privind crearea condiţiilor pentru realizarea alternativei ecologice de transport navigabil pe râul Someş, pe un traseu cât mai lung cu putinţă. Proiectul se află în ultima etapă de evaluare şi urmează ca, în decurs de cel mult o lună, să primească aviz favorabil.
Transportul pe apă, mai ieftin şi mai ecologic
„Scopul proiectului este de a pregăti studiile necesare pentru navigaţia pe râul Someş. Dorim să promovăm transportul alternativ, pe apă, care reprezintă o soluţie mai ecologică, mai silenţioasă şi mai ieftină decât cel rutier”, a declarat, pentru „Adevărul“, Elisabeta Bekessy, directorul APM. Valoarea totală a proiectului este de 138.520 de euro, bani care vor fi folosiţi pentru studiile privind topografia râului Someş, a albiei şi a malurilor acestuia. În proiect vor fi incluşi şi studenţi la arhitectură din Satu Mare şi Ungaria. „Va fi un fel de concurs de idei. Tinerii sunt invitaţi să participe activ împreună cu noi la cercetări pe teren, măsurători şi, de ce nu, să vină cu idei privind unele amenajări pe malurile râului Someş”, precizează Bekessy. Acestea ar putea fi folosite de investitori pentru amenajarea unor părculeţe, zone de agrement, localuri etc. Accesul sătmărenilor în