După două iniţiative parlamentare nereuşite, europarlamentarul PDL a devenit raportor pe un domeniu important, fapt care l-ar putea propulsa în cariera politică la Bruxelles.
Are 41 de ani, o vârstă de „junior mare" în lumea politicii, dar parcă îl ştim de când lumea. A fost avocat specializat în drept comercial, conferenţiar la Institutul Bancar Român, director juridic într-o bancă comercială, preşedinte al ANAF, parlamentar şi, în cele din urmă, europarlamentar. Constănţean, tăios la vorbă, declarat de dreapta, ironic şi chiar autoironic - blogul său se numeşte „Nu contează cât de lung ai părul". Sebastian Bodu (PDL, grupul PPE) se află acum în faţa unui moment care îl poate propulsa în zonele cu aer rarefiat ale politicii, măcar la nivelul Parlamentului European. A fost numit raportor principal al Comisiei pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European, pe raportul privind guvernanţa corporativă.
Comisia Europeană vrea să stabilească noi reguli de funcţionare pentru marile companii, cu scopul de a le creşte gradul de siguranţă. După o serie de consultări publice, Comisia a realizat o carte verde, care conţine principalele întrebări la care Parlamentul European trebuie să răspundă, prin redactarea şi votarea raportului. Un raport pe care Comisia pentru Afaceri Juridice i l-a încredinţat europarlamentarului român Sebastian Bodu. El spune că principalele modificări se referă la implicarea acţionarilor în decizie, dar şi la compoziţia şi competenţele Consiliilor de Administraţie.
Este o miză importantă, mai ales în această perioadă de criză. De la începutul crizei, multe critici s-au făcut auzite la adresa salariilor şi a bonusurilor uriaşe ale managerilor, mai ales asupra celor din sectorul financiar, considerat responsabil pentru furtuna financiară globală. Raportul lui Sebastian Bodu trebuie să răspundă la întrebarea: cum să fie răsplă