Steve Jobs s-a retras din fruntea Apple. Deşi lumea ştia că este grav bolnav, anunţul a şocat, iar bursele s-au cutremurat. Acum cîţiva ani, cînd afla că suferă de cancer şi că urmează să moară mai repede decît îşi închipuia, Jobs a hotărît că trebuie să mai lase ceva în urma lui, ceva important. Şi a dat lumii iPhone şi iPad. Minuni tehnologice care seamănă cu nişte jucării pentru oamenii mari. De fapt, rodul muncii unor minţi sclipitoare.
Într-un mod pe care mulţi din noi ne străduim să nu-l recunoaştem, Steve Jobs ne-a schimbat esenţial viaţa. El şi alţii cîţiva. Oameni ca Steve Jobs, ca Bill Gates şi ca Mark Zuckerberg ne-au îndrumat către noi frontiere. Microsoft, Facebook, Apple. Măr. Cei care au muşcat din mărul lui Steve Jobs şi i-au cumpărat invenţiile nu au devenit mai buni, poate că au şi fost izgoniţi dintr-un Paradis în care lucrurile nu se schimbă de mii de ani încoace. E sigur şi că utilizatorii programelor Microsoft nu au găsit neapărat legătura cu absolutul. Ce să mai spunem despre membrii clubului planetar Facebook, hulit de puritanii instituţiei sacosante numite viaţă privată şi identificat ca instrument malefic de control al fişelor personale.
Ieşirea din scenă a lui Steve Jobs vorbeşte despre vulnerabilitate. Despre natura noastră perisabilă, despre înfrîngerea eternă a omului în lupta împotriva morţii. Tot ce ne lasă Steve Jobs este însă o victorie definitivă. Este o formă de viaţă neatinsă de cancer, de Alzheimer. O altă formă de viaţă. Împotriva a tot ce ştim, a convenţiilor şi a locurilor comune. Este o formă de revoltă împotriva creierelor odihnite şi condamnate la moarte prematură. Aici a umblat geniul lui Steve Jobs.
Steve Jobs s-a retras din fruntea Apple. Deşi lumea ştia că este grav bolnav, anunţul a şocat, iar bursele s-au cutremurat. Acum cîţiva ani, cînd afla că suferă de cancer şi că urmează să moară mai repede d