România participă pentru prima dată la una dintre cele mai mari competiţii de arhitectură ecologică din lume: „Solar Decathlon Europe“ („Decatlonul solar“), ediţia 2012. Echipa, formată din studenţi de la şapte universităţi bucureştene, mai are un an să construiască o casă solară şi s-o ducă la Madrid, unde va concura cu alte 20 de asemenea locuinţe.
Într-o cameră de la etajul I al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu" din Bucureşti s-au adunat trei arhitecţi, doi designeri, un inginer, un student la Construcţii şi o studentă la Litere. Sunt doar o mică parte din membrii echipei „Prispa" şi fiecare lucrează la conturarea ideii care i-a adus împreună: construirea unei case care să funcţioneze exclusiv cu energie solară.
Conceptul care a dat numele echipei şi al casei nu a fost ales întâmplător: prispa este un element specific arhitecturii autohtone. „Există un trend la concursuri: studenţii proiectează ceea ce noi numim «avioane», adică folosesc supertehnologii, însă pentru un om obişnuit sunt doar ciudăţenii, nici nu-şi dă seama că e vorba despre o casă. Noi am plecat de la ceva cunoscut", spune Pierre Bortnowski (26 ani), managerul proiectul „Prispa".
Bortnowski a studiat arhitectura în Belgia, dar îşi face stagiatura la Bucureşti. Ideea de a participa la „Solar Decathlon Europe" îi aparţine. La început, echipa număra doar câţiva studenţi, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice şi profesionişti. În prezent, de proiect s-au „lipit" 45 de voluntari, majoritatea studenţi. În două luni, studenţii vor începe prefabricarea casei. Aceasta va fi construită din materiale tradiţionale şi va folosi tehnologii ecologice precum panourile solare şi celulele fotovoltaice.
Cel mai bun proiect educaţional al anului
Din decembrie, când echipa s-a calificat la etapa finală a competiţiei, proiectul casei a fost prezentat la ma