Chiria practicată pentru locuinţe va acoperi cheltuielile de administrare, impozitele pe clădiri, precum şi cheltuielile generate de asigurarea acestora
Chiriile locuinţelor sociale ANL destinate tinerilor, care urmează să fie construite în următorii ani de stat în parteneriat public-privat, vor acoperi cheltuielile de administrare, impozitele pe clădiri şi asigurările, dar vor fi limitate prin lege la sub o treime din salariul mediu net pe economie. "Chiria practicată pentru locuinţe va acoperi cheltuielile de administrare, impozitele pe clădiri, precum şi cheltuielile generate de asigurarea acestora. Cuantumul chiriei nu poate fi mai mare decât o treime din salariul mediu net pe economie, respectiv nu mai mic decât valoarea stabilită de amortizarea locuinţei pe perioada normată de viaţă", se arată în proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea programului "Construcţia de locuinţe cu chirie, realizată prin atragerea capitalului privat".
ANL va încasa în avans o garanţie
În ultimele luni, câştigul salarial mediu nominal net pe economie a fost aproape de 1.500 lei. Chiriile ANL nu sunt stabilite în prezent prin Hotărâre de Guvern, ci sunt fixate de autorităţile publice locale. Totodată, ANL va încasa în avans o garanţie în cuantum egal cu valoarea unei chirii lunare, pentru acoperirea eventualelor prejudicii produse prin distrugeri cauzate locuinţei, dar şi pentru denunţarea unilaterală, de către chiriaş, a contractului de închiriere înainte de expirarea acestuia. Sumele obţinute din chirii vor fi utilizate de ANL atât pentru finanţarea construcţiilor a noi locuinţe, cât şi pentru acoperirea cheltuielilor generate de administrarea apartamentelor rămase neocupate.
Statul alocă acestui program, pentru anul în curs, 6,45 mil. lei
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, statul alocă a