Lucrările care nu se încadrează în profilul măsurii ce finanţează proiectul nu vor fi plătite din fonduri comunitare. Beneficiarii care nu sunt atenţi la costurile colaterale ale dezvoltării proiectelor riscă să primească mai puţini bani nerambursabili. Unele cheltuieli nu sunt eligibile.
Dacă între preţul antecalculat (declarat la întocmirea proiectului) şi cel evidenţiat pe factură există vreo diferenţă, această diferenţă nu va fi decontată de către finanţatorul european. Va fi decontată doar suma acceptată de la bun început ca preţ de achiziţie. De asemenea, decalajele de curs valutar au un regim special: când diferenţa nu este favorabilă beneficiarului (costul actual este mai mare decât cel antecalculat), aceasta nu se decontează, dar dacă „prindeţi" un curs mai bun (costuri mai joase decât cele antecalculate), decontul se face la noua cotaţie, nu la cea din proiect. Altfel spus, prin diferenţa de curs valutar poţi cel mult să nu pierzi, în niciun caz nu poţi să ieşi în câştig printr-o decontare mai bună, pentru simplu fapt că diferenţa de curs nu este o cheltuială eligibilă.
Racordarea la utilităţi nu se decontează
În municipiul Focşani, reşedinţa judeţului Vrancea, se află în plină dezvoltare un proiect mai amplu, pe baza căruia sunt construite mai multe corpuri de clădire la un cămin destinat îngrijirii persoanelor cu vârste înaintate. În prezent, 60 de locuri (garsoniere) sunt deja utilizabile, la finalizarea proiectului vor fi 100. Din cele 3,5 milioane de lei alocate de primăria municipiului Focşani (beneficiarul proiectului), doar 2,8 milioane de lei au fost considerate cheltuieli eligibile.
„Racordarea la utilităţi, ca şi auditul energetic al clădirilor, pe lângă diferenţele de preţuri şi de unele construcţii ce nu erau cuprinse în proiectul iniţial, au fost considerate cheltuieli neeligibile, astfel că nu puteam să le dec