Aproape toată luna septembrie, muzicieni de elită din întreaga lume vor concerta la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, în amintirea celui mai mare compozitor român din toate timpurile. Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu“ se va desfăşura în perioada 1-25 septembrie în Capitală, dar şi la Timişoara, Cluj-Napoca şi Sibiu.
Pe melomanii cei mai rafinaţi, dar şi pe începătorii atraşi de lumea sunetelor îi aşteaptă o lună plină de delicii. Ajuns la a douăzecea ediţie, festivalul înfiinţat în 1958 ca tribut adus geniului compozitorului George Enescu are o importanţă covârşitoare pentru România culturală şi este un punct de reper pe harta festivalurilor de gen din Europa.
Artiştii care vor susţine concerte, recitaluri şi spectacole au în comun valoarea. În majoritatea cazurilor, aceasta este sinonimă cu superlativul absolut. Muzicieni ca Hélène Grimaud, Denis Matsuev, Zubin Mehta, Daniel Barenboim sau Antonio Pappano se numără în prezent printre cei mai importanţi din lume. În sfera muzicii clasice, formaţii ca Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia de la Roma, Filarmonica din Viena, Camerata Salzburg, Orchestra de Muzică Barocă de la Veneţia şi altele sunt etaloane de tradiţie. Toate acestea şi multe altele vor participa la festival, care va pune în lumină forţa incomparabilă a muzicii din Europa şi de pe alte teritorii, în diversitatea ei de necuprins.
De altfel, după calitate, diversitatea este unul dintre scopurile pe care festivalul îşi doreşte să le atingă. Organizatorii, coordonaţi de managerul Mihai Constantinescu şi de directorul artistic Ioan Holender, au optat pentru un program variat, structurat în şapte serii de evenimente: „Mari orchestre ale lumii", „Recitaluri şi concerte camerale", „Concertele de la miezul nopţii", „World Music", „Spectacole de operă şi balet", „Muzica secolului XXI", „George Enescu ş