Cei mai mulţi dintre noi aruncă fără regrete orice ambalaj din plastic sau din carton. Pentru câţiva elevi din Filipine, gunoiul reprezintă însă biletul către o viaţă mai puţin săracă. O şcoală privată din Filipine, situată la 45 de kilometri de Manila, le permite celor 852 de elevi să-şi plătească taxele cu gunoi reciclabil, informează portalul Street News Service.
Arvee Rose Abayabay, elevă în ultimul an de liceu la Institutul Cavite din oraşul Silang, este unul dintre „bursierii gunoiului". Mama ei, care este croitoreasă, tocmai a plecat în Kuweit pentru a munci. Tatăl fetei lucrează ca funcţionar la Consiliul local. „Acceptarea gunoaielor reciclabile, în loc de bani, este extrem de utilă, ne ajută foarte mult să ne acoperim taxele", spune Abayabay, care vrea să devină licenţiată în infirmerie sau în tehnologia hranei. „Programul îi ajută atât pe elevi, cât şi pe părinţi să transforme gunoiul în bani pentru educaţie, iar asta în timp ce protejăm mediul."
Numit „WISHCRAFT", adică abrevierea în engleză a expresiei „Noi integrăm bursele prin colectarea de materiale reciclabile şi gunoi generat frecvent", programul îi ajută pe copiii din familii cu venituri modeste să aibă parte de educaţie de calitate. „Toţi elevii care aduc materiale reciclabile primesc un credit, care este de fapt o reducere a taxelor. Poate fi folosit de elev sau poate fi donată unui coleg, care are nevoie de ajutor", explică profesoara Elin Mondejar, care a iniţiat programul „WISHCRAFT" de la Institutul Cavite.
Taxă de 680 de dolari
Elevi, părinţi sau profesori care vor să ajute aduc obiecte din carton, plastic, hârtie, ziare sau recipiente de sticlă la un centru de lângă şcoală, unde sunt cântărite şi înregistrate. În medie, taxa şcolară la Institutul Cavite este de aproximativ 680 de dolari pe an, variind în funcţie de ciclul de şcoală, de la grădiniţă până la liceu