După China, preşedintele francez Nicolas Sarkozy merge în Noua Caledonie, teritoriu francez de peste mări. El a plecat în această călătorie lăsând în urma sa o intensă dezbatere legată de eficienţa planului de rigoare bugetară anunţat miercuri de premierul François Fillon. Un plan decorticat acum prevedere cu prevedere şi frază cu frază de întreaga clasă politică, dar în primul rând de opoziţie şi de economişti.
Cotidianul Le Monde, considerat mai echilibrat şi mai puţin înfeudat politic, consideră că economiile pe care le vrea guvernul vor afecta în primul rând clasele mijlocii şi modeste. Cei bogaţi, spune ziarul, chiar dacă vor fi taxaţi, pentru că guvernul are ambiţia echităţii, nu vor avea prea mult de suferit, iar anul 2011, spun alţi experţi, a fost unul foarte bun pentru ei.
În ciuda criticilor formulate de opoziţie la adresa acestui plan, s-ar părea totuşi că francezii sunt conştienţi în acest moment că nu se mai poate trăi pe credit. Potrivit unui sondaj, 60% dintre francezi ar fi chiar de acord ca acest principiu să fie înscris în constituţie, sub forma unei "reguli de aur" cum i se mai spune. Altfel spus, să fie înscrisă în legea fundamentală a ţării faptul că finanţele publice trebuie redresate cu orice preţ. Socialiştii se opun însă oficializării constituţionale a acestei reguli de aur şi subliniază că Franţa a încălcat fără să-şi facă mari probleme o alta, decisă la nivel european, prin care deficitul public în zona euro era limitat la 3% din Produsul Intern Brut.
Şi pentru că vorbim de euro, multă lume se îngrijorează de soarta monedei unice europene, inclusiv chinezii. Totuşi, preşedintele chinez Hu Jintao i-a declarat oaspetelui său francez că are încredere în moneda europeană euro, iar şeful statului francez a declarat, după întrevederea cu omologul său chinez, viziunea lor în privinţa multor dosare este în mare identică. Su