MS vrea să suprataxeze producătorii farmaceutici cu până la 70% din vânzările de medicamente compensate şi gratuite sau cu 12% din cifra de afaceri
ARPIM spune că această taxă nu este sustenabilă şi că descurajează investiţiile
APMGR: Introducerea contribuţiei pe venituri este o eroare fiscală care va avea un impact major asupra producătorilor
Săptămâna viitoare, Ministerul Sănătăţii trebuie să adopte două acte normative, unul legat de suprataxarea producătorilor de produse farmaceutice, iar cel de-al doilea de impunerea genericelor la lista C2 a medicamentelor compensate şi gratuite pentru bolnavii cronic, pentru a putea primi bani din rectificarea bugetară de la începutul lunii. Companiile din domeniu spun că prima măsură este însă nesustenabilă, în timp ce referenţierea generică este o propunere cu care sunt total de acord.
Sorin Popescu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Corporate Affairs Director al producătorului de produse farmaceutice Amgen Romania, a declarat, pentru Curierul Naţional, că această suprataxare a producătorilor de produse farmaceutice nu este sustenabilă şi că speră ca până miercurea viitoare, când ar trebui să fie implementată măsura, autorităţile să ţină cont de propunerile ARPIM. "Guvernul trebuie să se gândească de două ori înainte să taie o dată", a afirmat el.
Reprezentantul companiei Amgen ne-a explicat că până acum asociaţia pe care o conduce nu a primit forma oficială a actului normativ şi că s-a discutat de suprataxare cu până la 70% din vânzările de produse farmaceutice care intră în programele naţionale de sănătate sau de o suprataxă de 12% din vânzările curente.
"Nu se poate să plăteşti până la 70% din vânzările de produse farmaceutice care intră în programele naţionale de sănătate", a afirmat el.
Despre cel de al doilea act norm