Institutul Master of Wine este cel mai exclusivist club de vinuri din lume. Poţi deveni „maestru“ doar trecând prin furci caudine. Expresia „Master of Wine“ (Maestru al Vinului) nu spune foarte multe consumatorilor români. Însă această categorie de experţi dictează calitatea şi preţul vinului pe glob.
Cunoscătorii „supremi" sau „cavalerii Jedi ai vinului", cum li se mai spune celor cu titlul de „Master of Wine", sunt specialişti care ştiu despre vin nu doar orice detaliu legat de vinul în sine - de la solul pe care au crescut strugurii până la artificiile întrebuinţate în timpul procesului de vinificaţie. Ei sunt şi experţi în orice latură conexă: piaţa globală şi cea locală din fiecare zonă a lumii, comerţ internaţional, legislaţie, dar şi PR şi publicitate.
A fi „Master of Wine" înseamnă să ai un cuvânt greu de spus în comerţul internaţional de vin, să fii angajat pentru a avea grijă de cele mai importante pivniţe de vin din lume (familii regale, cele mai mari restaurante, companii, case de licitaţii, colecţii private ale
miliardarilor etc).
Scriitori de vinuri
Înfiinţarea Institutului Master of Wine (IMW) la începutul anilor '50 a reprezentat o creştere a gradului de educaţie şi o schimbare a standardelor de calitate atât pe piaţa britanică (cei mai mulţi deţinători ai titlului MW sunt britanici), cât şi pe cea internaţională. Pe lista „celor 300" nu e niciun român, ci doar nume care au influenţat piaţa mondială a vinului. Michael Broadbent, fondatorul diviziei de vinuri a casei de licitaţii Christie's, este „Master of Wine". Serena Sutcliffe, cea care are în grijă vânzările de vinuri ale casei Sotheby's, este de asemenea unul, la fel ca şi soţul său, specialistul în Bordeaux, David Peppercorn.
Însă, poate cea mai cunoscută persoană deţinătoare a titlului MW este scriitoarea britanică de vinuri Jancis Robinson, prima persoană di