Bogdan Coşa a câştigat concursul de debut al Editurii Cartea românească, ediţia 2010, cu romanul "Poker", care i-a apărut în preajma Târgului d ecarte Bookfest. S-a născut pe 24 ianuarie 1989, la Codlea, judeţul Braşov. Absolvent al Facultăţii de Litere (Universitatea Transilvania din Braşov), specializarea Limbă şi Literatură Română - Limbă şi Literatură Engleză, promoţia 2007-2010, este masterand al Facultăţii de Litere (Universitatea din Bucureşti), secţia Teoria Literaturii şi Literatură Comparată. Publică articole şi texte literare în revistele Cultura, Tomis, Astra, dar şi în reviste exclusiv online.
- Domnule Bogdan Coşa, înainte de toate, felicitări pentru premiul de debut şi pentru apariţia cărţii. Romanul dvs. apare într-un moment extrem de potrivit - abundă pe ecranele televizoarelor reclame pentru site-urile de poker, se fac concursuri în toată lumea, se vorbeşte despre poker ca despre un sport, care ar putea deveni disciplină olimpică. Cum vedeţi toate acestea, de unde v-a venit ideea? Are cartea dvs. vreo legătură cu pokerul ca atare sau titlul e doar o metaforă?
- Da, romanul are legătură cu pokerul şi, în general, cu jocurile de noroc, dar titlul poate fi înţeles la fel de bine şi ca o metaforă: când spui "poker", în special dacă eşti jucător, nu te gândeşti strict la un joc de cărţi în care statistica şi probabilităţile joacă un rol important. Tu ştii asta, dar nu ai în minte o definiţie tehnică a jocului, ci îţi reprezinţi mai degrabă un tip de emoţie şi o atmosferă, iar adrenalina îţi dă o stare de plăcută nesiguranţă - ştii că urmează un timp al poveştilor ce plutesc peste masa de joc ca fumul de ţigară, dar şi un timp al reflecţei, câteva ore în care, cu ajutorul unei măşti atent lucrate, eşti la adăpost şi analizezi mai mult decât nişte cărţi de joc.
Astfel, la scurt timp după ce comunicatul de presă al editu