Pare inadecvat să vorbeşti astăzi despre un eveniment cultural cu oarecare tradiţie, fără să avansezi pesimiste previziuni legate de ediţia viitoare. Inclusiv în societăţi mult mai chibzuite decât cea în care trăim în România, cultura este astăzi instrument de ajustare pentru bugete tot mai deficitare.
Festivalul Internaţional "Enescu şi Muzica Lumii" - 6-19 august 2011, Sinaia, Buşteni, Braşov, Sibiu - merită însă măcar o privire optimistă, fără a lăsa gândul prizonier doar în bucuria prezentului, o bucurie a publicului şi a interpreţilor, firească după nişte extrem de reuşite şi de muncite.
Aşadar, de dragul celor peste două sute de tineri, cei mai valoroşi din România, angrenaţi în programele celor 16 concerte ale festivalului care în acest an a ajuns la a XII-a ediţie, dar şi de dragul profesorilor lor, care, fiind muzicieni activi, au urcat de asemenea pe scenă, voi încerca un exerciţiu de imaginaţie privind o ediţie de peste cinci ani, să spunem.
În primul rând, festivalul va continua. Marin Cazacu, cel care a creat acest festival în spiritul de generozitate faţă de generaţia tânără de care au dat dovadă atât George Enescu, cât şi marele său profesor Serafim Antropov, va continua neobosit să găsească soluţii financiare şi artistice pentru continuarea şi îmbogăţirea festivalului, uitând acel neplăcut 2011 în care retrageri de ultim moment au determinat modificări ale programului pe ultima sută de metri, precum uitate vor fi şi apelurile la generozitatea celor care urcând pe scenă adeseori pe gratis au încântat cei peste zece mii de spectatori prezenti. Foarte tinerii membrii ai orchestrei Sinfonietta Junior vor deveni membrii invidiaţi ai de pe acum celebrei, Orchestre Române de Tineret.
Sfioşi, se vor simţi onoraţi să stea de vorbă cu cei care, veniţi acum în calitate de profesori, le vor povesti cum erau vremurile atunci c