Creşterea economică înregistrată de Statele Unite ale Americii în cel de-al doilea trimestru al acestui an a fost de numai 1%, sub aşteptările autorităţilor.
Problemele celei mai mari economii din lume par să nu se mai sfârşească. Datele oficiale arată că, în intervalul aprilie - iunie 2011, economia americană a înregistrat o creştere de numai 1%, sub aşteptările oficialilor. Toate acestea în contextul unei rate a şomajului ajunsă, în iulie, la 9,1%.
În ciuda rezultatelor slabe, oficialii de la Washington nu vor relua controversatul program de stimulare economică prin tipărirea de bani. Amplu criticat de Rusia, China şi Brazilia, ultimul astfel de program s-a încheiat în iunie. În medie, în ultimii doi ani, SUA au tipărit şi injectat în piaţă aproximativ 75 de miliarde de dolari în fiecare lună.
Prezent la un forum anual al bancherilor şi economiştilor, Ben Bernanke, preşedintele Rezervei Federale, banca centrală a SUA, a declarat că instituţia nu a rămas fără instrumente de intervenţie pentru stimularea economiei, însă nu a precizat care va fi strategia aplicată de Washington în acest sens. Acesta a anunţat însă prelungirea cu o zi a unei reuniuni a Comitetului Federal pentru Piaţa Liberă care va avea loc în septembrie pentru a "oferi posibilitatea unei discuţii complete" asupra economiei şi al posibilului răspuns al Rezervei Federale, transmite Bloomberg.