Din 2008 încoace, când a izbucnit criza financiara mondiala declanşata de practica subprimelor, opinia publica îi priveşte cu suspiciune pe bancheri. Cu şi mai mare rezerva sunt priviţi speculatorii şi mulţi dintre magnaţii finanţelor care nu au decât un scop: sa câştige cât mai mulţi bani în cât mai scurt timp. Iar în Statele Unite, aflam din publicţia Le Monde Magazine, FBI-ul scruteaza cu atenţie în acest moment ce se întâmplă în lumea bursei.
Probabil că şi în alte ţări occidentale, nu numai în Statele Unite, serviciile speciale şi diverse echipe de experţi descoperă în acest moment că pe planetă, în sfera financiară, au apărut nişte persoane care sunt de fapt nişte “mutanţi”.
Aceşti “rechini” financiari, aceşti speculatori de geniu sunt capabili de orice, de încălcarea tuturor regulilor economice şi morale pentru a câştigă miliarde de dolari, dorinţa de “reuşita” la acest capitol fiind de fapt, pentru ei, un scop în sine. Le Monde Magazine ne propune în ultimul său număr o interesantă paralela între profilul psihologic al acestor manipulatori şi asasinii în serie.
Chiar FBI-ul este cel care s-a concentrat pe aceasta analiza comparativa, pentru ca între modul de operare a celor două categorii de criminali exista mari similitudini. Drept pentru care, în ziua de astăzi, marii delicvenţi ai finanţelor, criminalii economici, escrocii din sfera speculativă sunt urmăriţi după aceleaşi metode cu care sunt căutaţi teroriştii, baronii drogurilor şi asasinii în serie. Cazul Madoff
Cazul escrocului Bernard Madoff, care a reuşit timp de 30 de ani să pară un financiar onorabil dar care a construit de fapt o piramida frauduloasă de peste 64 de miliarde de dolari, toţi pierduţi până la urma, escrocul Madoff deci poate fi dat că exemplu pentru categoria de “mutanţi” de care vorbim. Între ei şi delicvenţii ordinari este o diferenţa enorma. În genera