Cu toate că, de-a lungul timpului, hackerii au fost denumiţi simpli farsori cibernetici, se pare că aceştia au posibilitatea de a schimba lumea pentru totdeauna, potrivit pubilcaţiei The Guardian.
Întrunirile hackerilor, cunoscute drept "Hackerspaces", au devenit echivalentul erei digitale a cafenelelor iluministe din Marea Britanie. Oricine poate participa, indiferent de statutul social iar ideile sunt mereu pe primul loc. În secolul al 17-lea, în Marea Britanie, datorită egalităţii sociale şi meritocraţie, cafenelele deveniseră o problemă atât de mare pentru cei aflaţi la putere încât regele Charles al II a încercat să le desfiinţeze, spunând că acestea sunt locuri în care "persoane neloiale se întâlnesc pentru a răspândi zvonuri scandaloase legate de conduita Maiestăţii Sale şi a Miniştrilor săi". În respectivele cafenele, informaţiile secrete ale elitelor erau împărtăşite unei clase de mijloc aflată în dezvoltare. Datorită unor astfel de întruniri au luat naştere numeroase reforme sociale în secolul 18 iar viaţa publică a Angliei a fost transformată.
Întrunirile hackerilor ar putea fi responsabile pentru o reformă importantă în era digitală. În timp ce grupări precum Anonymous şi Lulzsec au ajuns pe primele pagini ale ziarelor pentru atacurile împotriva companiei Sony, a publicaţiei News International precum şi a numeroase guverne, adunările s-au concentrat să creeze alternative pentru lucrurile care li se par greşite în societate - guverne tăinuitoare, corporaţii atotputernice şi nerespectarea intimităţii. În Suedia, gruparea Telecomix a fost implicată în menţinerea mijloacelor de comunicare în ţările estice atunci când conducătorii încercau să închidă reţelele.
Teoria Haosului
În Berlin, imediat după Crăciun, mai mult de 2000 de hackeri şi activişti informaţionali s-au adunat la conferinţa Chaos Computer Club (CCC).