Geologii estimează că în subsolul ţării există 1.500 tone aur. Din cauza costurilor mari de exploatare, o mare parte va rămâne în pământ mult timp de-acum încolo.
Valoarea aurului care s-ar afla acum în România este de peste 86 miliarde de dolari, potrivit evaluării rezervelor din subsol făcute de Institutul Geologic Român (IGR)şi raportat la preţul actual, de 1.800 de dolari pe uncie. „Cantitatea de 1.500 tone nu cred că este supraestimată, deşi nu toate prognozele sunt conturate cu aceeaşi precizie. Unele date se bazează pe cercetări amănunţite. Roşia Montana este campionul absolut, cu rezerve între 600 şi 700 tone de aur, dar mai sunt la Bucureşci-Rovina cam 100 tone de aur, sau la Barza, circa 300 de tone", ne-a explicat Gavril Săbău, director ştiinţific al IGR.
Totuşi, specialiştii susţin că nu tot aurul din subsol merită să fie scos la suprafaţă, costurile pentru pornirea unei exploatări miniere aurifere fiind foarte mari. „Multe dintre zăcăminte erau cunoscute încă de pe vremea comuniştilor, ei aveau în plan să le exploateze, dar atunci statul nu a avut forţa economică să pornească", a precizat Gavril Sabău. Asta, deşi compania româno-canadiană Deva Gold intenţionează să investească 180 milioane de euro numai la Certeju - Hunedoara, după cum ne-a declarat administratorul Nicolae Stanca, dar speră să scoată aur de 2,28 miliarde de euro. „Eficienţa exploatării ţine cont de cotaţia aurului. La preţul de acum, merită. Dar dacă scade sub 700-800 de dolari, nu mai merită", a explicat acesta. Nicolae Stanca susţine că aurul României e răspândit în cantităţi mici, pe o suprafaţă foarte mare şi de aceea nu toate zonele sunt rentabile pentru exploatare. Deva Gold mizează la Certej pe 57 tone de aur.
Aurul românesc, mai scump decât cel extern
Deocamdată, în România nu mai funcţionează nici o exploatare autorizată de aur. „Toate sunt în stadiu