Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Judeţului Bihor a deschis, joi, o anchetă cu privire la ginecologul Doru Crăiuţ, şeful secţiei OB II din cadrul Maternităţii orădene, suspectat că a efectuat fraudulos studii clinice pe pacientele spitalului, fără ca acestea să fi fost informate în prealabil asupra efectelor medicamentelor testate pe ele şi fără ca unitatea să primească de la companiile farmaceutice banii cuveniţi pentru faptul că pacientele au fost internate pe cheltuiala spitalului.
„Serviciul de Investigare a Fraudelor a întocmit, joi, actele premergătoare începerii urmăririi penale în acest caz, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu", a declarat vineri, pentru BIHOREANUL, inspectorul principal Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
Afacerea Laparoscopul
În cazul Crăiuţ, prezentat în premieră de către BIHOREANUL la începutul acestui an, a demarat o anchetă şi Colegiul Medicilor din România, după ce această instituţie a fost sesizată de către fostul manager al Maternităţii, Gavril Grebenişan.
Conform sesizării, Crăiuţ a încălcat mai multe articole din Codul profesiei de medic. „Domnul doctor Crăiuţ a folosit doar pentru sine un laparoscop donat Maternităţii de către Universitatea din Oradea şi a efectuat operaţii cu acel laparoscop, fără să deţină niciun certificat de competenţe în chirurgia laparoscopică", arăta Grebenişan.
Dr. „Chix"
Mai mult, doctorul Doru Crăiuţ a fost dovedit că nu a completat, după fiecare operaţie, aşa cum era obligat, registrul protocol operator, document unde trebuia să consemneze toate informaţiile privind operaţiile făcute, iar post-operator a omis să dispună obligatoriile examinări histopatologice, care au rolul de a confirma sau infirma suspiciunea unor tumori. „În anul 2008, după 13 operaţii conduse de domnul doctor Doru Crăiuţ, s-au făcut doar 6 ex