Judeţul Botoşani se situează pe locul 34 la nivel naţional, foarte aproape de polul extrem al sărăciei
Aproape 6,3 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro) este surplusul pe care-l aduce in acest an capitala la economia tarii, dupa cum reiese din estimarile Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Bucuresti are cea mai mare pondere in economia Romaniei, fiind urmat de Cluj, Timis, Arges, Constanta, Prahova si Brasov. Econtext va prezinta cat valoreaza in lei economia fiecarui judet din Romania. Mai exact, cat a fost valoarea economica a tuturor judetelor in 2010 si cat se estimeaza ca va fi in acest an.
De asemenea, vom evidentia si diferenta dintre valoarea de anul trecut si cea din acest an.
2010 & 2011
Toate judetele vor inregistra o crestere a produsului intern brut (PIB) in 2011 fata de 2010, este de parere CNP. In bani, economia Romaniei din acest an este prognozata sa ajunga la o valoare de 542,04 miliarde de lei.
De unde rezulta ca valoarea medie a unui judet din Romania este de 13 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro).
La randul ei, valoarea din 2010 a economiei Romaniei a fost de 513,64 miliarde de lei. Ceea ce inseamna o crestere a PIB-ului de 28,4 miliarde de lei in acest an comparativ cu 2010.
Bucuresti + 6
Din acesti 28,4 miliarde de lei, circa un sfert, adica 6,3 miliarde de lei, reprezinta suma cu care a urcat economia Capitalei in acest an.
Mai exact, economia municipiului Bucuresti este estimata in acest an la 123,15 miliarde de lei, cu 6,3 miliarde de lei peste cifrele din 2010, cand PIB-ul Capitalei a insumat 116,84 miliarde de lei.
Dupa cum afirmam anterior, dupa Bucuresti, urmatoarele motoare ale economiei sunt Cluj, Timis, Arges, Constanta, Prahova si Brasov. Bucuresti plus aceste sase judete fac cat jumatate din economia romaneasca!
Codasii
La polul opus, cel mai sarac judet este Giurgiu,