MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Nu se poate preciza o singura cauza determinanta pentru fibromialgie, aceasta putandu-se datora unui numar mai mare de factori favorizanti, incluzand modificari chimice in creier, care afecteaza reglarea anumitor substante chimice cerebrale (in mod particular, substanta P.). Multe persoane afectate de fibromialgie prezinta si sensibilitate olfactiva, la zgomot, lumina puternica, diverse alimente etc., asociate uneori cu sindromul de intestin iritabil, cefalee cronica sau durere faciala, insa diagnosticul de fibromialgie se bazeaza pe simptome caracteristice si pe absenta oricarei alte afectiuni care ar fi raspunzatoare de aceste simptome. Fibromialgia este o boala cronica, dar nu este progresiva sau mutilanta, nu duce la incapacitate si, in general, nu genereaza alte afectiuni mai grave.
Totusi, poate produce depresie, tulburari ale somnului si, bineinteles, durere, care poate afecta personalitatea si calitatea vietii. Tratamentul fibromialgiei implica, in general, o combinatie terapeutica compusa din:
* Autoingrijire - activitatea fizica regulata este importanta pentru ameliorarea durerii musculare si mentinerea mobilitatii. Inotul, mersul, intinderea, exercitiile aerobice si bicicleta medicala sunt, toate, utile si indicate in cazul fibromialgiei. Stabilirea unui ritm regulat de somn si calitatea somnului pe timpul noptii sunt, de asemenea, importante. Pentru persoanele supraponderale, atingerea unei greutati optime poate avea drept consecinta si o ameliorare substantiala a durerii. Totodata, fizioterapia, care include antrenament pentru postura si miscare, aplicarea de gheata si caldura sau utilizarea ultrasunetelor, poate ajuta la indepartarea disconfortului.
* Tratament medicamentos - pentru cresterea nivelurilor de serotoni