Consiliul Suprem al tribului indian Cherokee a votat oficial excluderea din trib a miilor de descendenţi ai sclavilor care au fost duşi în Oklahoma, în urmă cu 170 de ani de către indienii care-i deţineau, titrează dailymail.co.uk.
Consiliul Suprem a readus în discuţie o decizie luată în 2007 şi care presupunea expulzarea din cadrul tribului a tuturor persoanelor considerate ca fiind „sclavi eliberaţi".
Atunci când indienii au fost forţaţi să se mute pe meleagurile care mai târziu au format Oklahoma, mulţi dintre cei care au deţinut plantaţii în sud i-au dus cu ei şi pe sclavi. 4000 de indieni au murit în timpul marşului forţat, care a devenit cunoscut cu numele de „Drumul lacrimilor". După Războiul Civil, naţiunea Cherokee a votat acceptarea descendenţilor sclavilor în cadrul tribului.
„Strămoşii mei au cărat bagajele", a spus Marilyn Vann, liderul celor expulzaţi. Însă oficialii Naţiunii Cherokee susţin că au dreptul constituţional, ca naţiune suverană, de a-i exclude din cadrul tribului.
Oficial, în cadrul tribului există 2800 de descendenţi ai sclavilor eliberaţi, 3500 au făcut cereri oficiale de a fi primiţi în cadrul tribului şi alţi 25000 au acest drept. „Acesta este rasism şi apartheid în secolul 21", a declarat Vann, care lucrează ca inginer în Oklahoma City. „Este dreptul meu legal să fac parte din trib! Este dreptul meu ca om. Este mai mult o problemă a drepturilor omului decât orice altceva".
Purtătorul de cuvânt al tribului nu a făcut nici o declaraţie.
Miza este mare, din moment ce membrii expulzaţi ai tribului nu vor mai beneficia de îngrijiri medicale gratuite, de subvenţii pentru educaţie şi alte avantaje materiale. Conform theroot.com, ei vor protesta pe 2 septembrie în faţa Biroului Afacerilor Indiene din estul Oklahomei, iar pe 3 septembrie vor lua atitudine în timpul Sărbătorii