Mesterii sticlari de la Millefiori executa in fabrica de la Arad bijuterii din sticla de Murano, celebra in toata lumea pentru 14 secole de maiestrie si frumusete in culori speciale. Brandul Millefiori nu este, insa, doar o exprimare artistica, ci si o afacere profitabila, in plina expansiune, potrivit conducerii companiei.
Cu vanzari cuprinse intre 70.000 si 150.000 euro pe luna si exporturi in Italia, Spania, Austria, Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia, SUA, Liban, sau Azerbaidjan, aradenii de la Millefiori au avut in 2010 afaceri de 3,45 milioane euro si un profit de peste 270.000 euro, potrivit datelor Ministerului de Finante.
“Noi nu producem sticla de Murano in Romania. Prelucram sticla de Murano la foc, rezultand margele de diferite forme, marimi si culori, pe care apoi le vindem vrac sau montam bijuterii (coliere, bratari, cercei, inele, etc). Intr-o alta sectie producem articole decorative prin fuzionarea sticlei de Murano. In curand vom lansa si un produs nou, vitralii fuzionate din sticla de Murano”, a declarat Viorel Ungurian (foto), directorul executiv al companiei.
Cum mestesugul prelucrarii sticlei de Murano este o arta veche, datand din secolul VII, artizanii venetieni au fost cei care i-au invatat pe aradeni secretele meseriei si tehnicile speciale de manevrare a sticlei.
“Millefiori a fost conceputa ca si unitate productiva a lui Antica Murrina Veneziana SRL din Olmo, Venetia. Mesterii sticlari au fost trimisi de AMV, din Venetia, pentru produsele dificile sau noile colectii. Pentru restul articolelor, i-am invatat noi pe muncitori la inceput, apoi cei noi primeau invatatura de la cei vechi, desemnati pentru a face acest lucru si care ajunsesera deja la un nivel de indemanare si calificare avansat”, povesteste Ungurian, de profesie inginer geolog.
El a adaugat ca maestrii sticlari italieni vin periodic