Ministerul Finanţelor a vândut ieri obligaţiuni de stat pe 10 ani în valoare de 226,5 mil. lei, reprezentând mai mult de jumătate din suma programată, dar la un randament mediu de 7,59% - cel mai ridicat nivel din iulie 2005, când randamentul era de 7,8%.
Trezoreria statului s-a confruntat în ultimele săptămâni cu o presiune de creştere a randamentelor din partea băncilor, acestea profitând de contextul de instabilitate de pe pieţele financiare internaţionale.
Aşa se face că licitaţia de titluri de stat pe un an de marţea trecută a eşuat, Ministerul Finanţelor respingând în bloc ofertele. Ca atare, unii jucători se aşteptau ca şi licitaţia de ieri să fi avut aceeaşi soartă, mai ales că statul este în general acuzat de bancheri că se concentrează pe preţ, neglijând obiectivul de promovare a instrumentelor cu scadenţe cât mai lungi.
Totuşi Finanţele au luat ieri 226 mil. lei, acceptând un randament maxim de 7,65%, ofertele cu preţ mai mare fiind respinse.
Băncile erau dispuse să plaseze 566 mil. lei, menţinându-se nivelul mai slab de acoperire a sumei programate de Finanţe care s-a înregistrat în ultima perioadă, după ce în lunile anterioare fuseseră consemnate suprasubscrieri şi de trei ori.
Diminuarea disponibilului de lichiditate de pe piaţă s-a reflectat şi în sincopele de acum o săptămână, când BNR a fost nevoită să injecteze 5,5 mld. lei în două zile la rând prin operaţiuni repo.
Presiunile legate de constituirea rezervelor minime obligatorii au reapărut în ultimele două zile, când ratele de referinţă ROBOR pe o zi s-au situat la peste 5% pe an.
Decizia de marţi a Ministerului Finanţelor de a respinge ofertele băncilor pentru a întrerupe tendinţa ascendentă a randamentelor la un an - care săriseră deja la 6,64% faţă de 6,19% în iulie - indică un anumit confort legat de disponibilităţile din trezorerie. Potrivit