Steve Jobs a transformat compania producătoare de computere personale aflată aproape de faliment în cea mai mare companie din sectorul tehnologiei. El a folosit sub un miliard de dolari pentru preluări în ultimul deceniu, lansând în schimb iPod, iPhone şi iPad. Cei mai mari concurenţi din SUA ai Apple au cheltuit în aceeaşi perioadă peste 15 miliarde de dolari, în medie, pentru achiziţii. Microsoft a pierdut o cincime din valoarea sa de piaţă după ce a cheltuit de zece ori mai mult decât Apple pe achiziţii.
Apple a devenit o companie cu o capitalizare de piaţă de 350 miliarde de dolari, după ce Jobs a lansat produse care au revoluţionat industriile computerelor, muzicii şi telefoanelor mobile. Jobs, diagnosticat cu cancer acum aproape opt ani, a predat în această săptămână conducerea companiei directorului operaţional, Tim Cook. Achiziţiile în industria divertismentului, a patentelor şi a securităţii informatice, cu cele 28 de miliarde de dolari, ar putea ajuta Apple să se apere de Google şi Samsung, în lipsa lui Jobs, potrivit University of North Carolina şi Steward Capital.
"În mod cert va veni timpul achiziţiilor. Jobs a dezvoltat întotdeauna compania din interior. Dacă lipsa viziunii sale va provoca un vid de produse, va intra în joc modelul achiziţiilor. Apple stă pe o grămadă de bani", a declarat Arvind Malhotra, profesor asociat la University of North Carolina. Steve Dowling, purtător de cuvânt al Apple, a refuzat să comenteze dacă demisia lui Jobs din funcţia de director general va încuraja compania să facă mai multe achiziţii.
Cele mai mari zece companii americane din sectorul tehnologiei au plătit peste 140 de miliarde de dolari pentru achiziţii, în ultimul deceniu, potrivit datelor Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare. Achiziţiile Apple au reprezentat sub 1% din această sumă, cu preluări de 910 milioane de dolari