Conflictele armate desfăşurate în lume au fost favorizate şi de criza alimentară cauzată de creşterea preţurilor. Business Insider scrie despre legătura dintre manifestaţiile violente şi foametea existentă în anumite regiune de pe glob.
Potrivit hărţii Google, regiunile unde au fost consemnate cele mai mari rate ale inflaţiei sunt aceleaşi cu zonele în care sunt desfăşurate conflicte armate, precum Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Însă focarele de violenţă se extind şi în Europa, China şi India.
Click pentru a accesa HARTA revoltelor provocate in lume de cresterea pretului la alimente
Nici SUA nu scapă de instabilitate. Într-o perioadă în care piaţa imobiliară este la pământ, şomajul creste, iar creşterea economică este anemică, lucrurile încep să se înrăutăţească şi pe plan alimentar, scrie Business Insider.
Situaţia în viitor nu se va îmbunătăţi, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), citate de Wall Street Journal (WSJ). Preţurile alimentelor la nivel mondial vor creşte, în medie, cu până la 30% în urmatorul deceniu, întrucât producţia de cereale nu va ţine pasul cu avansul cererii.
Click pe hartă
Costul cărnii de pasăre va creşte cu 30%, iar cel al cărnii de porc cu 20%, din cauza consumului mai mare din statele emergente. Preţurile cerealelor vor avansa şi ele, cu circa o cincime. Creşterea producţiei mondiale va încetini la 1,7% pe an, de la 2,6% în ultimul deceniu, ca urmare a stagnării în statele dezvoltate.
Anul acesta, în iulie, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat foamete în două regiuni din Somalia: în sudul Bakool şi în Lower Shabelle, unde se estimează că 310.000 de copii suferă de malnutriție acută.
WSJ: Evoluţia inflaţiei pe glob
Avertizări privind escaladarea conflictului armat în lume din cauza lipsei hranei au fost emise şi la Forumul de