Cu 20-30 de euro şi-o brumă de timp la dispoziţie, turistul avid de informaţie şi doritor de provocări poate petrece o zi de excepţie într-unul dintre parcurile tematice din proximitatea staţiunii spaniole Benidorm, de pe Costa Blanca. Cele cinci parcuri de distracţie hispanice oferă, pe lângă aventură, şi o doză mare de cultură. Sunt un excelent exemplu despre cum poţi afla – în joacă, aparent – câte ceva despre istoria naturală, despre geografie şi eroii Antichităţii.
Dacă ar fi să descriu această staţiune de pe Costa Blanca, numită Benidorm, „pe înţelesul tuturor”, aflându-i repere în „universul cunoscut”, ar trebui să spun aşa: un oraş cosmopolit, care „comprimă” Sinaia, Mamaia, New York-ul şi... Turnul Babel.
De ce Sinaia? Pentru români e un reper cunoscut: străzi care şerpuiesc în piatră, spre înălţimi, spaţiile de cazare pitoreşti, situându-se de o parte şi de alta. Doar că, în locul vilelor de munte, vei întâlni zgârie-nori asemănători cu cei newyorkezi. Aici, cele mai multe dintre hoteluri au între 20 şi 50 de etaje, unele cu faţade de sticlă, altele cu piscine pe acoperiş... Mamaia – pentru că totul se află la ţărmul mării. Al Mării Mediterane, însă – cu apa translucidă, cu plaje lungi şi, mai ales, foarte largi. Aici, la Benidorm, se găsesc cele mai frumoase plaje ale Europei, iar numele lor fixează spaţiul şi timpul: Levante – adică Răsăritul – şi Poniente – adică Apusul.
Această descriere ar fi suficientă, poate, pentru turistul care îşi doreşte să facă plajă, să se îmbăieze într-o apă curată, să mănânce bucate tradiţionale mediteraneene (iar cele ale sudului hispanic sunt cu adevărat delicioase) şi să-şi afle loc de distracţii nocturne, cu toate hiturile verii puse în joc.
Privit de depare, din larg ori de pe înălţimi, Benidorm frapează prin alura lui de oraş modern, american (plantat neverosimil în sudul Spaniei),