S-a condus în meseria sa, vreme de peste 30 de ani, după principiul lui Democrit potrivit căruia „medicina vindecă bolile corpului, iar filozofia eliberează sufletul de patimi".
La 62 de ani, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Buzău se poate mândri cu o carieră demnă de invidiat.După depunerea jurământului lui Hipocrate la mijlocul anilor 70, Dorel Nicolescu a urcat treptat pe scara ierarhică şi, ca urmare a meritelor deosebite obţinute în domeniul medical, a ajuns să conducă Spitalul Gârlaşi şi acum Spitalul judeţean de Urgenţă din Buzău.
Medicina, prima iubire a copilăriei
La vârsta la care mulţi copii se gândesc la viitoarele jucării şi la distracţii de tot felul, Dorel Nicolescu îşi creiona strategia pentru a ajunge un cadru medical respectat. Omul în halatul alb spune că a îndrăgit această meserie din copilărie, după primul contact cu un spital.
„Mi-am propus să mă fac medic în urma unei experienţe pe care am avut-o pe când eram internat la un spital din Buzău, prin anii 60. Am rămas impresionat de forfota doctorilor şi de instrumentarul medical şi atunci mi-am ales drumul în viaţă. Deşi am terminat un liceu la secţia reală, ţelul meu în viaţă a rămas nechimbat", mai spune Dorel Nicolescu
Abordarea medicală, secretul succesului
„În lipsa unei abordări delicate a cazuisticii medicale, vindecarea poate fi doar o himeră", spune doctorul Dorel Nicolescu, care adaugă că în meseria de medic trebuie să ai pe lângă har şi un talent deosebit de a ajunge la sufletul omului.
„Am constatat în timpul carierei mele că bolnavul se vindecă mai mult de 50 la sută dacă reuşeşti să îi vindeci sufletul pentru început. Nu este chiar aşa de uşor ca să obţii asemenea performanţe, să ajungi să fii înţeles de fiecare pacient în parte. Un medic complet trebuie să aibă pe lângă credinţa în Dumnezeu şi o pregătire p