China vrea sa aduca o modificare la Codul Penal care ar permite detentia la domiciliu intr-un loc secret, propunerea fiind denuntata sambata de aparatorii drepturilor omului, transmite AFP.
O astfel de lege, spun organizatiile pentru apararea drepturilor omului, ar legaliza "disparitiile" opozantilor regimului.
Textul propune autorizarea politiei, cu acordul unui procuror, de a utiliza aceasta forma de detentie in cazurile ce privesc securitatea nationala, terorismul si marile afaceri de coruptie, daca in aceste situatii arestul la domiciliul celui retinut risca sa prejudicieze ancheta.
Astfel, rudele nu ar fi informate cu privire la locul de detentie, daca acest lucru ar putea interfera cu ancheta.
"Daca propunerea este adoptata, aceasta va insemna legalizarea disparitiilor care au devenit din ce in ce mai frecvente in ultima vreme", a declarat pentru AFP Joshua Rosenzweig, un oficial din cadrul asociatiei Dui Hua, cu sediul la Hong Kong.
Zeci de avocati si disidenti au fost arestati sau au "disparut" in ultimele luni in China, intre care si artistul Ai Weiwei, intr-o campanie de reprimare a disidentei lansata de autoritati, dupa apelurile pe Internet la manifestatii precum cele care afecteaza lumea araba.
Ai Weiwei a fost eliberat in iunie, dupa ce a petrecut trei luni intr-un loc secret. China vrea sa aduca o modificare la Codul Penal care ar permite detentia la domiciliu intr-un loc secret, propunerea fiind denuntata sambata de aparatorii drepturilor omului, transmite AFP.
O astfel de lege, spun organizatiile pentru apararea drepturilor omului, ar legaliza "disparitiile" opozantilor regimului.
Textul propune autorizarea politiei, cu acordul unui procuror, de a utiliza aceasta forma de detentie in cazurile ce privesc securitatea nationala, terorismul si marile afaceri de corupt