Programele guvernamentale naţionale de sprijin al antreprenorilor din diverse domenii şi al tinerilor au deja o istorie de câţiva ani în spate. Mai jos, principalele programe şi efectele produse.
«Prima Casă» a ajuns la numărul 4. În cei doi ani de când este funcţional, prin programul „Prima Casă“ au fost acordate 43.323 garanţii în valoare de 1,6 miliarde euro, potrivit ultimelor date ale Fondului de Garantare pentru IMM-uri (FNGCIMM). Pentru „Prima Casa 4“, până la această dată, s-au acordat circa 3.240 garanţii, în valoare de 63.229.000 euro.
„Plafonul pentru „Prima Casă 3“ s-a epuizat, fiind acordate 5.115 garanţii, în valoare de 105.235.000 euro“, potrivit oficialilor FNGCIMM. În ceea ce priveşte primele două etape ale programului, pentru „Prima Casă 1“ s-au acordat 18.554 garanţii, în valoare de 771,4 milioane euro, iar pentru „Prima Casă 2“ s-au acordat 16.414 garanţii, în valoare totală de 658,9 mil. euro.
„Primul Siloz“ va fi regândit
Premierul Emil Boc a solicitat regândirea programului „Primul Siloz“, prin care fermierii pot contracta credite cu garanţii de stat pentru depozitarea cerealelor, deoarece acesta nu funcţionează la capacitatea pentru care a fost iniţial gândit. Măsura va fi luată pentru că doar 88 din cele 278 de certificate de depozit (cu o valoare de 600 milioane lei) eliberate prin program de Fondul de Garantare a Creditului Rural sunt acum în circulaţie. Valoarea acestora se ridică la aproape 270 milioane lei.
„Primul Tractor“ se întoarce
După ce anul trecut a funcţionat doar timp de o lună, programul „Primul Tractor“ a fost readus în actualitate în această vară. „Au fost vândute doar 154 de tractoare, pentru că după o lună programul a fost suspendat. Acum, aşteptăm publicarea în Monitorul Oficial a Ghidului de finanţare a programului de stimulare a înnoirii parcului naţional de tractoare, după care pr