Zona Dobrogei este cu siguranţă aparte faţă de restul României, dată fiind şi istoria locului, marcându-se amprenta stăpânirilor Imperiului Bizantin şi Otoman. Această atmosferă se simte mult mai puţin în oraşele mari, care în sezonul estival sunt invadate de turişti. Pentru a descoperi cu adevărat frumuseţea acestei regiuni, trebuie să vizitaţi satele împrăştiate de-a lungul litoralului şi al Deltei. Ele sunt populate de oameni cu diferite etnii: turci, tătari, greci, italieni, bulgari, ruşi sau spanioli. Acest mix de populaţii, stabilite în diferite epoci, au creat acest loc unic în România.
Histria, cel mai vechi oraş din România
Cel mai vechi sit grecesc din România şi oraşul cu cea mai veche structură urbană de pe teritoriul României, Histria mai este cunoscut şi sub denumirea de "Pompeiul României". În prezent situl face parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, cu cele şase ziduri ale oraşului care datează încă din secolul al V-lea î. Hr., un forum roman, templul lui Zeus şi al Afroditei, altarele precreştine şi zonele comerciale.
Babadag şi Enisala, locul cu cele mai puternice influenţe turceşti şi tătăreşti
Cea mai mare parte a musulmanilor trăieşte în zona Dobrogei, iar numele oraşului Babadag provine de la turcul Sari Saltuq Baba, cel care a primit acest pământ de la împăratul Mihail al VIII-lea Paleologul. Despre el se spune că a contribuit la răspândirea islamismului în Balcani. Încă de la începutul secolului al XVII-lea Babadagul a avut o comunitate musulmană numeroasă, iar Moscheea Gazi Ali Pasa îi adună şi astăzi pe credincioşi. Moscheea datează din 1610 şi a fost numită după Ali Gazi, un guvernator al Dobrogei turceşti. La doar câţiva kilometri de Babadag se află satul Enisala, de unde puteţi admira panorama asupra mării. Se spune că cetatea Enisala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea, fi