Faţă de a doua sesiune a examenului din 2010, numărul celor care au luat calificative bune la proba de competenţe de comunicare în limba română, avansat şi experimentat, a scăzut cu 22%. Sursa: VLAD STĂNESCU
Deşi este al doilea an în care proba de competenţe de comunicare în limba română se susţine după aceleaşi norme, rezultatele diferă semnificativ. Dacă anul trecut se prezentau la acest examen doar 3.200 de elevi, de această dată proba a fost susţinută de peste 10.000 de candidaţi.
Procentul celor care au obţinut calificativele cele mai bune, avansat şi experimentat, este în scădere faţă de anul precedent: de la 74% la 52%. În ciuda avertizărilor, şi de această dată un candidat a fost eliminat din examenul oral de limbă română fiindcă a intrat în sală cu aparatura electronică asupra sa.
Doar 18% au luat calificativ maxim, faţă de 27% anul trecut
Efectele măsurilor severe impuse de Ministerul Educaţiei se văd şi în rezultatele mult mai slabe ale elevilor faţă de anii trecuţi. Chiar şi în cazul probelor din prima săptămână de concurs, cele considerate mai uşoare, calificativele obţinute sunt mai slabe.
Mai exact, în acest an, dintre elevii care au susţinut proba de competenţă în limba română, 3.774 de candidaţi (31,69%) au obţinut nivelul de competenţă mediu, 4.119 de candidaţi (34,59%) nivelul avansat, în timp ce 2.160 de candidaţi (18,14%) au obţinut nivelul de competenţă experimentat, conform centralizării realizate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare al MECTS. Prin comparaţie, anul trecut au obţinut calificativ experimentat 27%, iar 47% au primit calificativul "avansat".
Inspectorul General al Municipiului Bucureşti, Cristian Alexandrescu, este de părere că proba de competenţe lingvistice de comunicare orală în limba română nu are niciun fel de relevanţă pentru ce se va întâmpla săptămâna viitoare. "Faptul că jumătate dint