Săptămânalul britanic The Economist a publicat în ediţia tipărită un articol ironic la adresa socialiştilor francezi potenţiali candidaţi la alegerile prezidenţiale din primăvara lui 2012, în care critică măsurile economice pe care aceştia le propun.
Publicaţia britanică susţine că Partidul Socialist din Franţa este singura formaţiune politică de stânga cu mari şanse să câştige puterea într-o ţară importantă din Europa, în condiţiile în care socialiştii din Spania ar putea pierde alegerile din noiembrie.
Cu toate acestea, Partidul Socialist din Franţa iese în evidenţă ca fiind formaţiunea politică cu cea mai învechită gândire din Europa, scrie The Economist. Acesta este şi motivul pentru care sunt numiţi "paleosocialiştii" din generaţia lui Francois Mitterrand, ideile promovate aceştia fiind actuale în anii 1980, când acesta a devenit preşedintele Franţei. Cuvântul de origine greacă "paleo" (vechi) este folosit şi în cazul altor doctine politice: paleoliberalism versus neoliberalim sau paleconservatorism versus neoconservatorism, pentru a se face distincţia între vechea şi noua orientare a unei doctrine.
Ségolène Royal, care a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Nicolas Sarkozy în 2007, a declarat săptămâna trecută că speculaţiile asupra datoriei suverane ar trebui interzise. De asemenea, ea susţine că valorile umane ar trebui să prevaleze în faţa celor financiare, ca o modalitatea de a continua tradiţia unei "ţări extraordinare, Franţa, care a dat lumii principii revoluţionare pentru emanciparea oamenilor".
Un alt potenţial candidat la preşedinţia Franţei din partea Partidului Socialist, Arnaud Montebourg, susţine "deglobalizarea". Vrea să interzică băncilor "să mai facă speculaţii cu depozitele clienţilor" şi să desfiinţeze agenţiile de rating. Pieţele financiare "ne-au transformat în pudelul lor", a declarat acesta în urmă cu o săp