Autorităţile chineze intenţionează să modifice Codul Penal pentru a permite detenţia într-un loc secret. Noile prevederi propun autorizarea poliţiei pentru a utiliza "detenţia secretă" în cazuri de securitate naţională, de terorism şi de afaceri importante de corupţie. Organizaţiile de apărare a drepturilor omului au denunţat pe motiv că ar legaliza „dispariţiile" opozanţilor regimului.
Mai multe amendamente de modificare a Codului Penal au stârnit indignarea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului.
Prevederile (neadoptate încă, n.r.) ar permite poliţiei chineze să aplice detenţia la domiciliu într-un loc secret, chiar şi fără informarea rudelor celui anchetat.
Autorizarea poliţiei s-ar face cu acordului unui procuror în situaţii privind securitatea naţională, terorismul şi afacerile importante de corupţie, în cazul în care rezidenţa supravegheată la domiciliu riscă să prejudicieze ancheta.
„Dacă această propunere este adoptată, va însemna legalizarea dispariţiilor care au devenit din ce în ce mai frecvente în ultima vreme", a declarat Joshua Rosenzweig, un oficial din cadrul asociaţiei Dui Hua, cu sediul la Hong Kong, informează AFP.
Pe de altă parte, autorităţile chineze susţin că această formă de supraveghere este doar un alt tip de arest la domiciliu.
Voluntarii Amnesty International au pus afişe prin Sydney prin care denunţă reţinerile nejustificate a opozanţilor politici FOTO: Reuters
HRW: "Expansiune îngrijorătoare a puterii poliţiei"
Zeci de avocaţi şi disidenţi au fost arestaţi sau au „dispărut" în ultimele luni în China, între care artistul Ai Weiwei, într-o campanie de reprimare a disidenţei lansate după apelurile pe Internet la manifestaţii ca cele care afectează lumea arabă. Ai Weiwei a fost eliberat în iunie, după trei luni de detenţie în baza unor acuzaţii de evaziune fiscală, dar nu are voie