Dată în funcţiune de două luni, urgenţei de la Spitalul „Filantropia“ din Craiova îi lipsesc „doar“ pacienţii
Recent inaugurat, Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) de la Spitalul Municipal „Filantropia“ se laudă cu o adresabilitate „de invidiat“: 100 de pacienţi pe lună, adică aproximativ trei pacienţi pe zi, sau unul pe tură. Prin comparaţie, la UPU a Spitalului de Urgenţă Craiova ajung zilnic aproximativ 200 de pacienţi.
O necesitate
Realizat în 2009, în urma unei investiţii care a costat 300.000 de lei (numai amenajarea clădirii), Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) de la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova a primit acreditare de funcţionare abia în acest an, pe 18 iunie, de la Ministerul Sănătăţii, aici urmând să fie trataţi bolnavi cu probleme de sănătate care se încadrează în specialităţile de obstetrică-ginecologie, interne, hematologie, oncologie.
Realizarea CPU a fost o necesitate, pentru că un spital municipal nu poate funcţiona, conform normativelor Ministerului Sănătăţii, fără o astfel de secţie, şi mai puţin o dorinţă a cadrelor medicale de la spital, după cum spun sindicatele. „Compartimentul de Primiri Urgenţe face parte din planul Ministerului Sănătăţii de reorganizare a spitalelor. Argumentul principal a fost că o astfel de secţie trebuie să existe pentru a degreva Spitalul de Urgenţă Craiova“, a explicat Constanţa Bărbulescu, liderul Sindicatului SANITAS de la Spitalul Municipal „Filantropia“.
Există explicaţii
Pentru a degreva Spitalul de Urgenţă Craiova, care se confruntă aproape zilnic cu aproximativ 200 de cazuri în urgenţă, Spitalul „Filantropia“ ar trebui să aibă adresabilitate. Ori acest lucru, cel puţin deocamdată, nu se întâmplă, după cum a declarat managerul spitalului. „Avem peste 100 de bolnavi pe lună, în condiţiile în care urgenţa a funcţionat şi înainte de acr