Fizicienii de la Laboratorul National de Fizica - NPL din Londra, condusi de prof. Krzysztof Szymaniec, impreuna cu colegii de la Universitatea Pennn din Statele Unite au reusit sa reduca marja de eroare a unui ceas atomic, la un nivel fara precedent.
Ceasul atomic britanic masoara cel mai exact timp din lume, cu o eroare de doar o miliardime de secunda, la fiecare doua luni, scrie The Telegraph.
Dispozitivul cu o inaltime de 2,5 metri si masoara cu excatitate secunda, bazandu-se pe perioada care corespunde tranzitiei intre cele doua nivele hiperfine ale starii fundamentale a atomului de cesiu 133 - o secunda = 9.192.631.770 perioade de oscilatie.
Evaluarea incertitudinii masurarii ca si standard primar este de 2,3 x 10 la minus 16 dintr-o secunda, fiind considerat astfel cel mai precis ceas de pe planeta, precizeaza Physorg.
Cesurile atomice, construite in laboratoarele de sincronizare din Europa, Statele Unite si Japonia, sunt standarde de frecventa primara pentru masurarea timpului. Standardele sunt de fapt mediii de timp si sunt folosite ca scale de timp la nivel mondial impuse de International Atomic Time and Universal Coordinated Time, in domeniul comunicatiilor, navigatiei prin satelit, topografie, tranzactiile computerizate in cazul pietelor financiare.
Ceasurile atomice se bazeaza pe principiul conform caruia orice atom are anumite frecvente de rezonanta asociate. Frecventa radiatiei emise/absorbite de un atom este constanta in timp si spatiu. Si in cazul unui ceas atomic, masurarea timpului se face cu ajutorul unui oscilator cu cristal de cuart, atat doar ca mecanismele complicate verifica continuu frecventa de oscilatie a oscilatorului de curt, conferindu-i precizia uimitoare.
Totusi, un numar de factori, inclusiv forma microundelor, influenta campurilor magnetice din apropiere si chia