Programul \"Piste pentru biciclişti\", finanţat din Fondul pentru Mediu, s-a dovedit un real succes ţinând cont că, până la închiderea sesiunii, au fost depuse 120 de cereri de finanţare. Sursa: Adi Pîclișan
Acestea totalizează 200,75 de milioane de lei, adică aproximativ 400% din valoarea alocată acestei sesiuni, respectiv 50 de milioane de lei. Beneficiarii au fost unităţile administrativ teritoriale: judeţe, oraşe, municipii şi comune.
Astfel, pe lista celor care au solicitat finanţare nerambursabilă se numără oraşele Alba Iulia (2,5 milioane de lei), Arad (2,5 milioane de lei), Brăila (2,5 milioane de lei), Slatina (2,5 milioane de lei), Bacău (2,35 milioane de lei), Oradea (2,23 milioane de lei) etc.
De asemenea, a depus proiecte un număr mare de comune din aproape toate judeţele ţării: Răcăciuni – judeţul Bacău (1,49 milioane de lei), Vultureşti – judeţul Vaslui (1,5 milioane de lei), Colibaşi – judeţul Giurgiu (1,5 milioane de lei).
Valoare maximă, 2,5 milioane lei
Finanţarea maximă acordată reprezintă 90% din valoarea totală eligibilă a proiectului, fără a se depăşi suma maximă care poate fi acordată unui beneficiar, în cadrul sesiunii de finanţare.
Conform lui Laszlo Borbely, ministrul mediului, fiecare autoritate locală a putut primi pentru un singur proiect valoarea maximă de 2,5 milioane de lei pentru oraşe (echivalent cu realizarea a maximum 12 kilometri de pistă) şi de 1,5 milioane lei pentru comune (maximum opt kilometri de pistă).
Banii au fost alocaţi pentru realizarea de piste pe amplasament nou, cu o singură bandă şi pentru realizarea de piste pe amplasamente preexistente rutiere sau în cadrul trotuarelor, cu o singură bandă. Scopul declarat al acestui program îl constituie îmbunătăţirea calităţii mediului prin utilizarea unor mijloace de transport nepoluante