Daca iei in mana un ciorchine de struguri si-l privesti cu mai multa atentie, vei observa ca are forma unei inimi, iar boabele nu sunt altceva decat celulele sangelui. Este lesne de observat ca intre forma acestui fruct si calitatile sale exista o stransa legatura, strugurele fiind cel care revitalizeaza inima si sangele.
Strugurii au in compozitia lor proteine si grasimi vegetale, elemente precum glucoza, levuloza, tanini, flavone, saponine, acid citric si tartric, provitamina A, vitamina C si K, si minerale esentiale precum potasiul, calciul, fierul, fosforul, magneziul si seleniul. Complexul de vitamine B bine reprezentat in compozitia sa, ii confera strugurelui virtuti calmante, sedative si usor hipnotice.
In coaja strugurelui negru, de fapt o culoare intermediara, intre indogo si negru si visiniul cel mai inchis, intra resveratrolul, un antioxidant puternic, care neutralizeaza efectul radicalilor liberi si previne oxidarea celulara, principala cauza a imbatranirii premature. Trebuie stiut ca strugurii albi contin o cantitate mult mai mica de antioxidanti decat cei rosii sau negri.
Compozitia extrem de bogata face din strugure un medicament natural ideal pentru combaterea afectiunilor articulare, osoase si renale. Strugurele este un aliment-medicament care se recomanda in tratarea unor afectiuni precum reumatismul, guta, bolile de piele, dar si in ulcer sau in curele de slabire.
Cura de struguri poate ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in organism dar si in curele de slabire. Trebuie stiut ca doua treimi din greutatea unui strugure este apa. Pentru a beneficia de nutrientii din compozitie, strugurii se mananca intregi, cu tot cu pielita si seminte. Strugurii nu numai ca hranesc organismul dar pot sa si imbunatateasca starea generala de sanatate.
Cura de struguri se poate face mancand numai struguri