Un activist islamic şi-a petrecut ultimii 14 ani din viaţă într-o celulă minusculă din cea mai renumită închisoare a lui Muammar Gaddafi din Libia. Este vorba de închisoarea Abu Salim din Tripoli, ale cărei porţi au fost deschise săptămâna aceasta. După 14 ani de izolare, Saad al-Eshouli a descoperit că Libia este cu mult diferită de cea pe care o ştia el când a întrat în spatele gratiilor.
Saad al-Eshouli (40 de ani) este unul din cei 2.500 de prizonieri care au ieşit din închisoarea Abu Salim din Tripoli, săptămâna aceasta, după ani lungi de detenţie. El au fost uimit când a văzut cât de mult s-a schimbat lumea cât timp a stat după gratii. Atât războiul care are loc în Libia, cât şi de telefoanele mobile despre care nu ştia că există l-au dezorientat.
Centrul de detenţie Abu Salim are o reputaţie sumbră formată în timpul regimului lui Muammar Gaddafi, la puterea în Libia de aproape 42 de ani, scrie "The Washington Post".
Închisoarea din Tripoli este cunoscută ca "gaura neagră" a "domniei" lui Gaddafi, fiind folosită pentru eliminarea opozanţilor politici. În 1996, când prizonierii s-au revoltat din cauza condiţiilor crunte de trai din celule, aproximativ 1.200 de deţinuţi au fost masacraţi.
Saad al-Eshouli a reuşit să supravieţuiască 14 ani în centrul Abu Salim, în condiţii grele. Bărbatul şi încă opt deţinuţi împărţeau o celulă de doar nouă metri pătraţi şi nu aveau voie să primească vizitatori. "În camera asta credeam că o să mor", a spus Eshouli stând în faţa celulei numărul 13. Bărbatul a crezut că focurile de armă şi exploziile care s-au auzit săptămâna trecută la Tripoli erau, de fapt, trompetele lui Allah care îi anunţă moartea.
"Ne aşteptam la un nou masacru", a spus Eshouli despre momentul eliberării. La fel credea şi Ali Maktouq, un alt deţinut, care a scăpat de masacrul anterior şi a fost nevoit să îngroape cadavrele celor m