„Piatra preţioasă naţională a Republicii Peru este opalul. Recunoscut în lumea bijutierilor ca «Peruvian opal», acesta se prezintă sub două varietăţi: opalul albastru şi cel roz. Format în milioane de ani şi cristalizat în fisurile rocilor magmatice, are culorile date de prezenţa unor cromofori: cuprul şi fosforul. Opalul a fost folosit de civilizaţiile preincaşe şi incaşe ca bijuterie sau ca ornament pe armele de luptă şi pe nave, dar şi în diferite ritualuri. Chiar şi astăzi, indienii îl consideră sfânt şi îl folosesc în tratarea diferitelor boli”. Aşa este descrisă în câteva cuvinte piatra preţioasă naţională a Republicii Peru. Opalului i se adaugă o serie de alte minerale recunoscute pe plan mondial ca fiind unele dintre cele mai frumoase şi anume: cuarţ, jasp roşu, crisocol, bun în cazul arsurilor de piele şi pentru scăderea febrei, angelit, care asigură protecţie din partea îngerilor ocrotitori şi aduce pace şi linişte, pirită, dar şi onix negru, care protejează împotriva duşmanilor şi adversităţii şi stimulează manifestarea personalităţii şi autodisciplina.
Republica Peru este o ţară multietnică, situată în vestul Americii de Sud, având o bogăţie culturală şi arheologică deosebită.
Expoziţia „Peru – bogăţie şi culoare”, deschisă până la finalul lunii august, este prilejuită de sărbătorirea a 190 de ani de la Proclamarea Independenţei statului Peru şi şi-a propus apropierea publicului de cultura şi civilizaţia peruană. Vizitatorii sunt invitaţi să admire fotografii şi minerale specifice zonei, obiecte decorative din ceramică, bijuterii din argint cu vechi simboluri incaşe şi produse textile din lână de lamă şi alpaca.
Pe lângă minerale, cei care merg la Muzeul Naţional de Geologie pot admira şi câteva bijuterii. Acestea au fost realizate manual de familii de artizani din Peru, care utilizează tehnicile şi tradiţiile civilizaţiei Inca