Pietele abunda in legume de sezon, iar pe masa fiecarei gospodine nu cred sa lipseasca salata de vinete, cu maioneza sau nu, cu ceapa sau fara, cu usturoi sau iaurt... vanata e vedeta sezonului! Si totusi, vanata e o leguma atat de bogata in fibre, incat ar fi pacat sa nu ii exploatam calitatile la maxim si sa incercam si alte retete.
Pentru a ne bucura pe deplin de calitatile vinetelor, am cules dintr-o carte de bucate a Tarei Mataraza 5 moduri diferite de a gati vinetele.
1. Sotati-le
Taiati vinetele cubulete, apoi puneti-le la prajit intr-o tigaie cu ulei de masline, usturoi si rosii tocate. Sotati vinetele pana acestea capata o culoare aurie si se inmoaie ( cca 7-10 min), si, la final serviti-le pe un pat de paste.
2. Prajiti-le
Vinetele taiate rondele se pun la prajit, alaturi de boabe de mazare, morcovi si ghimbir ras. Acoperiti totul cu sos de soia, un strop de ulei de susan si ceva otet de orez si serviti, cand e gata, alaturi de o garnitura de orez salbatic.
3. Puneti-le pe gratar
Rondelele de vinete pensulate cu putin ulei de masline se pun pe gratar circa 3 minute, pe fiecare parte, apoi se stropesc cu otet balsamic si se servesc pe felii de bagheta crocanta, alaturi de felii de mozzarella si busuioc proaspat.
4. Coaceti-le
Se coc vinetele circa 30 de minute, apoi, curatate si racite, se pun la mixat alaturi de naut, iaurt grecesc, coaja si zeama unei lamai si za'atar (un amestec de condimente). Pasta obtinuta se serveste ca "dip", langa alte mancaruri, sau ea insasi independent, pe felii de paine proaspata.
5. Preparati-le alaturi de felii de dovlecei
Felii de marime potrivita de vanata se pun la copt alaturi de felii de dovlecel, alternand cate-un rand din fiecare legume; peste acestea se arunca din belsug otet de vin, ulei de ma