Complexitatea societăţii actuale ne împinge la mai multe decizii în viaţa personală, profesională şi la capitolul consum. Libertatea de alegere pe care românii au câştigat-o în ultimii 20 de ani poate fi obositoare şi poate duce la decizii inadecvate pe termen lung.
Confruntaţi cu abundenţa de alegeri pe care trebuie să le facă zilnic, la locul de muncă şi în viaţa de familie, dar şi în faţa rafturilor doldora de produse care mai de care mai diverse, oamenii sunt mai predispuşi să facă alegeri pripite sau, la extrem, să-şi piardă controlul asupra vieţii. Dincolo de motivaţii şi de capacitatea financiară, tot mai mulţi ajung la saturaţie şi resimt aşa-numitul sindrom „decision fatigue" (oboseală a deciziei - trad.).
Cu mult mai mult faţă de acum 20 de ani, românii au nu numai libertatea de alegere, dar şi opţiuni: pot decide să se căsătorească sau nu, pot să divorţeze, pot să-şi schimbe locul de muncă, dacă stresul e prea mare sau salariul prea mic, pot sta în chirie, să-şi ia un credit şi să-şi cumpere o casă sau, dacă s-au săturat de România, pot să emigreze. Ritmul schimbărilor din societatea contemporană este cu mult mai accelerat decât în trecut, astfel că indivizii, nu numai cei tineri şi nu numai români, trăiesc tot mai mult în condiţii de incertitudine, explică sociologul Raluca Popescu.
Celibat sau căsătorie
Să văd un film la mall, să-mi chem prietenii în vizită sau să mergem la restaurant? Dacă rămânem acasă, în care dintre cele trei supermarketuri din zonă să fac shopping şi ce ar trebui să cumpăr? Dacă mergem la restaurant, ce specific să alegem: românesc, chinezesc sau libanez? Ce fel de mâncare să aleg din meniul de zeci de pagini? Nu mai bine fugim o zi la mare?
Sunt doar câteva întrebări banale, de weekend, care îl măcinau zilele trecute pe Paul S., unui tânăr de 32 de ani, care are un job într-o companie multinaţională -