Mamele care se întorc la muncă devreme pot primi lunar tichete de creşă în valoare de 370 de lei. Acestea se pot folosi pentru plata serviciilor unor grădiniţe de stat ori private, nu şi pentru bone.
Pentru a încuraja tinerele mămici să se întoarcă mai devreme la muncă, după ce au născut, angajatorii oferă tichete de creşă. Acestea, în valoare de 370 pe lună, pot fi folosite pentru a achita o parte din costurile lunare presupuse pentru îngrijirea copilului la creşă. Cu ajutorul lor, copilul poate fi înscris atât la o creşă de stat, cât şi la una privată. Nu se permite folosirea tichetelor pentru plata bonelor.
În cazul creşelor private, cum costurile depăşesc valoarea lunară a tichetelor, diferenţa de bani trebuie achitată de părinţi din buzunarul propriu.
Acordate şi de angajatori de la stat, şi de la privat
Tichetele de creşă se dau angajaţilor din cadrul societăţilor comerciale, regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale, instituţiilor din sectorul bugetar, unităţilor cooperatiste, sau persoanelor care sunt angajate pe bază de contract individual de muncă, potrivit oficialilor Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
De tichete poate beneficia doar unul dintre părinţi, în condiţiile în care niciunul dintre ei nu are concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap.
Până acum, puţine femei au profitat de ajutorul social oferit în acest fel. "În ultimii doi ani, am avut doar o singură persoană care a achitat o parte din costurile creşei cu tichete obţinute de la angajator. Programul funcţionează în continuare, primim pe oricine are tichete de creşă şi doreşte să se înscrie", ne-a declarat Roxana Ion, directoarea creşei private "Roxy Baby" din Bucureşti.
Se pot cumula cu alocaţia şi