Cel puţin 10 persoane şi-au pierdut viaţa şi milioane de oameni au rămas fără curent. O centrală nucleară a fost avariată. După ce au golit magazinele pentru a-şi face provizii, locuitorii din New York s-au baricadat în casă sau au plecat din oraş.
Meteorologii estimaseră că uraganul Irene va lovi New York cu ploi şi vânturi puternice de peste 130 de kilometri/h, după ce a făcut ravagii în Caraibe, unde cinci persoane au murit, şi în Virginia şi Carolina de Nord, unde 10 persoane şi-au pierdut viaţa. Intensitatea uraganului nu a fost însă atât de mare, viteza vântului fiind între 65 şi 100 de kilometri/h.
De altfel, Centrul Naţional pentru Uragane a retrogradat-o pe Irene la statutul de furtună tropicală. Pentru New York, a fost emisă o avertizare de tornadă, dar numeroşi tineri au înfruntat ploaia torenţială şi, sătui să stea închişi în casă, au ieşit în Times Square, unde au încins o partidă de hochei. Potrivit CNN, râul Hudson se apropia ieri după-amiază de nivelul maxim, în timp ce mai multe străzi au fost inundate de East River. Mareea puternică a distrus mai multe ziduri de protecţie în Long Beach.
Înainte ca uraganul să ajungă în New York, transportul public a fost oprit în totalitate încă de sâmbătă seara, iar turiştii au părăsit în grabă oraşul, spre bucuria taximetriştilor care au făcut bani frumoşi. Este pentru prima dată când metroul newyorkez a fost închis din cauza unui dezastru natural. A fost nevoie de opt ore lungi pentru a opri toate trenurile. Uraganul a fost precedat de un mic cutremur - 2,9 grade pe Richter, produs în Altamont, la 221 de kilometri de New York.
Profituri pentru supermarketuri
Irene a adus profituri substanţiale şi pentru marile lanţuri de supermarketuri. Sfătuiţi de primarul Michael Bloomberg să stea în case, locuitorii au golit magazinele pentru a avea provizii suficiente. Puţinii care au încercat să