Săpăturile arheologice au arătat că pe Tipia Ormenişului, situată între localităţile Augustin şi Racoşul de Jos, se afla un mare complex ritualic al dacilor. Pe „Muntele sacru", cum îi mai spun arheologii, s-au descoperit construcţii specifice lumii dacice, certificate prin existenţa a şapte sanctuare circulare şi cu aliniamente.
Tipia Ormenişului a fost al doilea centru religios din Dacia preromană, în timp ce cronicile romane şi greceşti susţin că a fost reşedinţa regelul Oroles, urmat de Rubobostes.
Dealul este situat în stânga râului Olt, în defileul acestuia din Munţii Perşani, între actualele localităţi Augustin şi Racoşul de Jos şi are înălţimea de 755,9 metri faţă de nivelul mării şi cu cea relativă de aproximativ 250 de metri. Arheologul Florea Costea din Braşov a studiat timp de 30 de ani sanctuarele de pe acest deal şi este convins că Tipia Ormenişului este un „munte sacru".
Click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie cu descoperirile de la Ormeniş!
Dealul Tipia Ormenişului a început să fie sporadic locuit în perioada de trecere spre Epoca Bronzului (Cultura Coţofeni), dar şi în Bronzul Mijlociu şi final. Cercetările au dezvăluit că o intensă locuire a avut loc în Prima Epocă a Fierului (Cultura Wetenberg), şi că apogeul activităţilor umane s-a înregistrat în Latene-ul dacic (secolul IV î. Hr. - cucerirea romană).
Arheologul Florea Costea din Braşov, care a început săpăturile acum peste 30 de ani, alături de profesorul Ioan Glodariu, de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş Bolyai" de la Cluj-Napoca a făcut importante descoperiri valoroase din punct de vedere arheologic.
Acestea atestă că aici exista un regat puternic, atât înainte de Burebista, cât şi după moartea acestuia, când Dacia s-a reîmpărţit în patru şi apoi cinci regate mai mici. La început, aşezarea dacică avea un caracter civil, e