Cristian Dumitru (47 de ani) a strâns, în ultimii 40 de ani, o colecţie impresionantă de păpuşi vechi de 100 de ani, jucării demult dispărute şi maşinute din anii '30. Dumitru visează să-şi expună colecţia sa, depozitată acum în valize prin magazii, în vitrinele lustruite ale unui muzeu al jucăriilor.
Cu zeci de ani în urmă, copiii se mulţumeau cu păpuşi din paie şi maşinute din tablă. Generaţiile s-au schimbat, acum cei mici râvnesc la un Ferrari în miniatură sau la un joc virtual cu războinici stelari. De profesie inginer, Cristian Dumitru spune că jucăriile definesc generaţiile. „O jucărie defineşte epoca, acum nu se mai joacă nimeni cu papuşi din paie. Am un ursuleţ din paie, vechi de 100 de ani. Colecţia mea are în jur de 12.000 de jucării şi ştiu că multe sunt depăşite pentru generaţia de astăzi, dar sunt frânturi din copilăriile părinţilor", spune colecţionarul.
În patru decenii, el a strâns maşinute, avioane, vaporaşe, păpuşi, figurine mecanice, jocuri de construit, jocuri de societate, accesorii şcolare, triciclete, biciclete, pistoale, puşti, figurine din cauciuc, tancuri şi mobilier pentru păpuşi. Fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ, altele au stat radioase în vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor. Unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile au fost martorele unui zâmbet.
Jucărie de la Gheorghiu Dej
Pasiunea bucureşteanului a luat viaţă încă de pe vremea când acesta avea şapte ani. Acum îşi aminteşte cu nostalgie de primele cadouri primite de la tatăl lui, cadouri care au fost baza de început a colecţiei. Păstrează şi acum fotografiile din