UN SECOL ÎNAPOI. În comuna doljeană Amărăştii de Sus, o lege nescrisă face ca sătenii să-şi înţepe şi acum morţii în inimă sau în stomac de frică să nu se transforme în strigoi. Pe uliţă sau la birt, nu e om să nu fi auzit cel puţin o poveste cu familii bântuite de rude venite de pe lumea cealaltă. Sursa: CRISTINA LICA
1 /.
Amărăştii de Sus este un sat arid din Oltenia, închegat, ca orice sat de câmpie, în jurul unei străzi lungi, presărată cu case îngrijite, cu grădini mici şi uscate, mari şi pline de roadele pământului, laolaltă, un stadion "european" şi câteva cârciumi zgomotoase.
Dulcea linişte a satului e tulburată însă de o tradiţie din moşi-strămoşi, care-i duce pe tinerii mai "descuiaţi" la cap şi pe bătrâni laolalată cu o sută de ani înapoi: "omorâtul" strigoilor, adică al morţilor care s-au transformat în moroi (cum sunt numiţi strigoii în zonă) şi s-au întors să-şi bântuie neamurile. În Oltenia, astfel de practici de magie neagră sunt mai actuale decât în oricare altă regiune.
În 2003, câţiva săteni din comuna Celaru, judeţul Dolj, au dezgropat un mort, despre care aveau bănuieli că se transformase în strigoi, i-au scos inima, i-au ars-o, după care au băut cenuşa cu apă.
Cazul a făcut mare vâlvă, cei şase localnici au fost găsiţi vinovaţi de profanarea mormântului lui Petrică Toma şi au fost condamnaţi la închisoare şi la plata unor daune morale către fiica şi văduva defunctului. Se spune că doar cei care se nasc cu "tichie" pe cap sau cei cu ochi albaştri se transformă în strigoi, dar, astăzi, nu e mort în Amărăşti care să nu fie înţepat "preventiv" în inimă sau în burtă cu ţăruş încins, tocmai ca "să nu se scoale" din mormânt şi să le facă zile fripte celor vii.
"Era o femeie înfiptă care înţăpa toţ morţii"
Duminică după-amiază, câţiva vecini dintr-o "mahala" săracă a satului au