Autorităţile de la Beijing au luat măsuri pentru a frâna creşterea economică a Chinei. Avansul puternicului stat pare însă de neoprit. În ultimii 30 de ani, China a înregistrat, în medie, o creştere economică de 8% anual. De frica supraîncălzirii, guvernanţii chinezi vor acum să încetinească avansul.
În timp ce majoritatea statelor dezvoltate nu reuşesc să repornească motoarele economiei, înregistrând creşteri anemice de sub 1% (media avansului economic al ţărilor din Uniunea Europeană a fost de 0,2% în cel de-al doilea trimestru al anului), China se află la polul opus, iar autorităţile de la Beijing iau măsuri pentru a înfrâna creşterea. Alarmaţi de rata tot mai ridicată a inflaţiei şi temându-se de o „supraîncălzire", oficialii de la Beijing vor să reducă avansul la o rată anuală de 7-8%.
Avansul ar fi suficient pentru a duce la crearea unui număr suficient de locuri de muncă, însă ar ajuta autorităţile să ţină sub control inflaţia. Misiunea se dovedeşte însă una imposibilă pentru guvernanţii de la Beijing.
Cu frica „bulei" imobiliare
În ultimele zece luni, autorităţile au majorat de cinci ori dobânda-cheie, pentru a descuraja creditarea şi, totodată, creşterea preţurilor în sectorul imobiliar. Pentru a se asigura că băncile nu acordă mai multe credite, autorităţile au majorat şi rezervele de capital pe care băncile sunt obligate să le deţină, pentru ca instituţiile de credit să aibă mai puţine fonduri disponibile. Pentru a dezumfla „bula" imobiliară de care se tem, autorităţile chineze au anunţat că vor cheltui 200 de miliarde de dolari pentru construirea de locuinţe sociale. Măsurile vin după ce, anul trecut, băncile chineze au epuizat fondurile de credite pentru întregul an în numai zece luni. În plus, datoriile ridicate ale guvernelor locale reprezintă un pericol pentru stat, recunosc chiar oficialii de la Beijing. Potrivit unui parlamen