Ca să nu dai greş, cel mai bine este să foloseşti cireşe, citrice, ananas, coajă de pepene verde, pere şi mere
Prepararea fructelor zaharisite este destul de uşoară, doar timpii de aşteptare până la gustatul lor este mai lung:
fructele care se pot prepara cel mai bine prin zaharisire sunt citricele (coaja sau pulpa), cireşele "pietroase", coaja de pepene verde, miezul de ananas, perele de toamnă (care au pulpa mai tare), merele;
fiecare tip de fruct se pregăteşte pentru zaharisire: cireşelor li se scot sâmburii, citricele se curăţă de coajă, pieliţe şi toate părţile albe din interior, cojile de pepene se curăţă de partea verde şi de urmele de miez, ananasul se curăţă de coajă şi de părţile mai tari din interior, iar perele şi merele se curăţă de coajă şi de cotoare;
urmează etapa de mărunţire a fructelor mari, astfel încât să obţinem cubuleţe cu latura de 1-2 cm;
unele dintre fructe trebuie fierte şi scurse înainte de zaharisire: coaja de pepene, de exemplu, se fierbe în apă care să acopere bine cubuleţele, la foc mediu, până când furculiţa pătrunde cu uşurinţă în fruct, apoi se scurg într-o strecurătoare;
pentru aproximativ două căni de fructe mărunţite se pregăteşte un sirop gros din următoarele ingrediente: o cană cu vârf de zahăr, o cană de miere, o cană şi jumătate de apă. Siropul se lasă la foc mediu până începe să se îngroaşă şi atinge starea de fierbere, amestecându-l continuu cu o lingură de lemn;
se adaugă fructele pregătite în sirop şi se amestecă uşor în vas, apoi se lasă la foc foarte mic, aproximativ 20-30 minute (până când bucăţelele de fructe devin translucide). Se culeg cu o lingură de spumă şi se trec într-o strecurătoare;
în siropul rămas se mai adaugă o cană de zahăr şi, mestecând continuu, se lasă la foc mic până se topeşte tot;
fructele scurse se pun pentru a doua oară în sirop şi se lasă să fi