O treime dintre angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea vor sta acasă şi în luna septembrie, din cauza lipsei capitalului de lucru şi a materiei prime. Oltchim vrea să contracteze un credit de un sfert de miliard de euro pentru a funcţiona din nou la capacitate maximă.
Un număr de 1.161 dintre angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, din totalul de 3.454, vor fi trimişi în şomaj tehnic în luna septembrie, după ce, în august, tot în jur de 1.000 dintre ei au stat acasă. Compania mai are bani pentru a funcţiona doar la 30% din capacitate. De trei ani, de când s-a închis divizia de petrochimie din rafinăria Arpechim, combinatul a funcţionat la capacitate redusă şi a raportat pierderi. Oltchim a cumpărat aceste instalaţii de la Petrom la finele anului 2009, dar nu a mai avut bani pentru repornirea lor.
Angajaţii trimişi în şomaj tehnic provin atât din combinatul din Vâlcea, cât şi din divizia de petrochimie de la Arpechim. Ei vor primi 80% din salariul de bază în perioada în care contractele lor de muncă vor fi suspendate.
Societatea vrea să contracteze în perioada următoare două credite în valoare totală de 250 de milioane de euro, iar decizia va fi luată în şedinţa de astăzi a Adunării Generale a Acţionarilor. Pentru capitalul de lucru necesar funcţionării la capacitate maximă este nevoie de 150 de milioane de euro, bani care ar acoperi un ciclu complet de 60 de zile de aprovizonare cu materii prime, producţie, desfacere şi încasare a facturilor. Compania mai are nevoie de un credit de 100 de milioane de euro pentru finalizarea investiţiilor la instalaţiile de petrochimie de la Arpechim şi punerea lor în funcţiune.
Roibu îşi joacă toate cărţile
O altă problemă a combinatului o reprezintă faptul că un acţionar minoritar, compania germană PCC, a blocat până acum toate intenţiile Oltchim de a contracta aceste credite. Constantin Roibu, care e